2010. november 9.

Cantuccini

Hosszú útra készülünk, így kitaláltam, hogy Cantuccinit sütök útravalónak.
Ez egy tipikusan Toszkán, kétszer sütött keksz, amit régebben bor mellé szolgáltak fel. Ez a kemény, klasszikus fenyőmagos-mandulás süti kávéba vagy teába mártogatva megpuhul.
Azért is szeretem,mert fém kekszesdobozban nagyon sokáig eláll.
Az én változataim a következők:

Klasszikus mandulás:

25 dkg liszt
15 dkg cukor
10 dkg mandulaforgács
1 csomag sütőpor
5 dkg vaj vagy margarin
2 tojás



Citromos-kesudiós-fenyőmagos-tökmagos:

25 dkg liszt
15 dkg cukor
1 csomag sütőpor
5 dkg vaj vagy margarin
2 tojás
5 dkg kesudió
5 dkg fenyőmag
5 dkg tökmag
2 citrom reszelt héja


Bármelyik variációt csinálom, mindegyik tésztájába belekeverem a magokat, összegyúrom, és sütőpapírral kibélelt gáztepsibe 3 rúdat formálok belőle, amiknek a tetejét kicsit megnyomkodom, hogy megkapja a hagyományos cantuccini-formát. Előmelegített sütőben kb. 15 percig sütöm, majd kiveszem, 1,5 cm vastag szeletekre felvágom, és az oldalukra fektetve visszateszem 5 percre a sütőbe, majd megint kiveszem, egyesével átfordítom őket a másik oldalukra és további 5 percre visszateszem sűlni.
 A citromosnál meglepően jól érvényesül a citrom íz és a magok keveréke. Nekem ez a kedvencem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése