2014. június 17.

Hársfavirág szörp

Régóta szerettem volna kipróbálni, de eddig mindig lekéstem róla, így az idén már az első hársfák virágzásakor nekiláttam a virággyűjtésnek, majd a szörpkészítésnek.

Hozzávalók:

kb. 1 liter űrtartalmú vödör vagy tál tele hársfavirággal
3 l víz
2 kg cukor
2 citrom
1 tasak Haas szörptartósító

Elkészítés: a csónak alakú murvaleveleket a hársfavirágról leszedem és kidobom. Csak a sárga virágait használom fel. Egy nagy lábasba beleöntök 3 liter vizet, majd beleöntöm a cukrot és lassú tűzön egészen addig keverem, míg a cukor fel nem olvad. Felforralom, majd kihűtöm. Ekkor teszem bele a megmosott és felszeletelt citromokat valamint a hársfavirágot. Egy tányért vagy egy kisebb fedőt teszek rá nehezéknek, hogy a virágokat a citromokkal együtt a vízbe lenyomja. 3 napig hagyom így ázni, közben minden nap egy kicsit megkeverem. Utána leszűröm és a szörptartósítóval együtt újból felforralom, forrás után még 10 percig zubogtatom, majd üvegekbe töltöm.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése