2014. április 5.

Pitypang méz

Rengeteg a pitypang, ki kell használni az alkalmat egy kis méz készítésére. Nagyon jól fog jönni ez a méz még télen.

Hozzávalók:

2 összmaréknyi pitypang virága
(kb. 1 literes vödörnyi)
1 l víz
1 kg cukor
1 citrom leve


Elkészítés: A pitypangvirágot 1 l hideg vízbe tette, és lassan felfőztem. Amikor a víz bugyogni kezdett levettem a lángról és hagytam kihűlni a főzetet. Majd az egészet leszűrtem, a virágokat kézzel jól kinyomkodtam. A léhez hozzákevertem a cukrot és a kifacsart citrom levét. A fazekat fedő nélkül, a legkisebb lángon tettem vissza a tűzhelyre, inkább csak melegítettem, pároltam, hogy a vitaminok megmaradjanak benne. Mihelyt elkezdett volna forrni, levettem és kihűtöttem.
8 x fél órákat főztem 2 nap alatt, mire a kívánt mézszerű állagot elértem. Maria Treben szerint, ha túl híg, akkor megsavanyodik, ha túl sűrű, akkor kikristályosodik.
Télen vajas kenyérre kenem és teát ízesítek vele.
Hatása: A pitypang javítja a gyomornedv kiválasztását, tisztítja a gyomrot mindenféle pangó anyagtól. Ezen kívül vértisztító hatású és vérsűrűség ellen is javasolt. Kedvező a hatása máj- és epebántalmakra. Levertség ellen is hatásos.
A pitypang vagy más nevén gyermekláncfű kalciumban gazdag növény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése