2011. szeptember 10.

Macskaszem

Igen látványos és nem túl bonyolult elkészítésű süti.


Hozzávalók a tésztához:

1 dl langyos tej
1 evőkanál cukor
1 dkg élesztő
4 tojás sárgája
15 dkg vaj
30-35 dkg liszt
1/2 citrom reszelt héja


A szemeknek:

1 üveg magozott meggybefőtt


A töltelékhez:

20 dkg darált dió
10 dkg cukor
3 tojás fehérje
1 csomag vaníliás cukor


Elkészítés: Az élesztőt a cukorral a langyos tejben felfuttatom, majd hozzáadom a vajas, lisztes, tojásos tésztához. Belereszelek egy kis citrom héját, ettől jobban kijön a sütemény íze. Összegyúrom,majd 3 egyenlő részre osztom. Pihentetés nélkül a tésztákat téglalap alakúra nyújtom, majd a téglalapok hosszíbbik oldalára kimagozott meggyet sorakoztatok jó szorosan, majd a két oldalát, egyenként feltekerem úgy, hogy középen kb. 2-3 cm rés maradjon. Ebbe öntöm bele ugyanis a közben elkészített tölteléket. A tészta tetejét megkenem a maradék 1 db tojás fehérjével, majd előmelegített sütőben 180 C-on kb. 25-30 perc alatt aranysárgára sütöm.
Miután kihűlt, 2 cm-es csíkokra vágom, és így bukkan elő a "macskaszem" :-))
A tetejét porcukorral meghintem. Ez a klasszikus macskaszem süti.
Meggy helyett lehet beletenni sütésálló lekvárt is, a tölteléknek pedig túrós-cukros-tojásos-citromhéjas változatot is, igaz, akkor már bagolyszemnek nevezik.
Mindegy melyik változatot készítem el, mindegyiknek nagy sikere van, mire térülök-fordulok, már el is fogyott. :-))


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése