2013. szeptember 28.

Körtés pite

Rengeteg körtét kaptunk a szüleimtől és más barátainktól is. Nem volt mit tenni, mivel a körte hamar romlik, ki kellett találni valamit, amihez körte kell. Így a végén pite lett belőle.

Hozzávalók:

30 dkg liszt
20 dkg vaj vagy margarin
10 dkg cukor
1 tojás
1 csomag sütőpor
1 fél citrom reszelt héja
50 dkg körte




Az elkészítés a következő: a tojást kikeverem a cukorral, a vajjal és a citrom reszelt héjával, majd hozzáadom a liszttel elkevert sütőport. Ha a liszt kevésnek bizonyul, akkor csak annyit teszek hozzá, míg keveréskor a tészta elválik az edény falától. Meglehetősen zsíros tésztát kaptam. Majd sütőpapírral kibélelt tepsibe egyengetem a tésztát, rászórom a megmosott, héjával együtt apróbb kockára vágott körtéket, és betolom az előmelegített sütőbe. Közepes lángon 25-30 perc alatt megsütöm. Tálaláskor egy kis porcukrot teszek a tetejére díszítésként.

2013. szeptember 13.

Sajtos - baconos csiga

Könnyen elkészíthető, akár sörkorcsolyának, akár gyerekeknek reggelire vagy uzsonnára tökéletes.

Hozzávalók a tésztához:

30-35 dkg liszt
1 teáskanál só
3 evőkanál oliva olaj
1 dl langyos víz
1 dl langyos tej
1 mokkáskanál cukor
1,5 dkg friss élesztő

A töltelékhez:

25 dkg kockázott bacon
10 dkg reszelt sajt

A tetejére:

1 tojás felverve megkenni
5 dkg reszelt sajt

Elkészítés: az élesztőt a szokott módon felfuttatom a cukorral és a tejjel. Hozzáadom a tészta többi alapanyagát is és alaposan összegyúrom. Langyos helyen a duplájára kelesztem. Ezután téglalap alakúra kinyújtom, rászórom a bacon és a reszelt sajtot, majd a téglalap hosszabbik oldala mentén amennyire lehetséges, szorosan feltekerem. Késsel kb. ujjnyi vastagra felszeletelem és az oldalára fordítva, sütőpapírral kibélelt tepsire teszem. a tetejüket megkenem felvert tojással, még egy ki reszelt sajtot szórók a tetejére és előmelegített sütőben 180 C-on 30-35 perc alatt készre sütöm.