2011. május 29.

Eperleves mentával (főzés nélkül, hidegen tálalva)

Imádom az epret. a levest is. De 30 C-ba nincs kedvem a tűzhely mellett álldogálni. Így született meg a hideg eperleves ötlete.

Hozzávalók:

50 dkg eper
5 dl epres joghurt
2 dl tejszín
5-6 db friss mentalevél
(ízlés szerint porcukor, ha valakinek nem elég édes)

Elkészítés: az epreket megmosom, a száraikat leszedem és a fele mennyiséget 4-5 mentalevél társaságában összeturmixolom. Hozzáadom a joghurtot és a tejszínt, majd alaposan összekeverem. A maradék epreket feldarabolom és úgy teszem bele a levesbe. Hűtőbe teszem és tálaláskor egy kis tejszínhabot nyomok rá ráadásként, majd egy egész eperszemmel és friss mentalevéllel díszítem.
Nagyon finom, egészséges és egyszerűen elkészíthető leves lett.

2011. május 22.

Epres túrótorta

Eperszezon van, így eszembe jutott egy egyszerű, gyorsan elkészíthető gyümölcstorta.

Hozzávalók a piskótatésztához:

4 tojás
8 dkg cukor
8 dkg liszt
(vagy végy készen egy gyümölcstortalapot)

Túrókrémhez:

25 dkg túró
2 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál levendulás cukor
1 teáskanál citromlé
2 dl tejszín
25 dkg eper
+ 6-8 szem eper a díszítéshez


Elkészítés: gyümölcstorta alapot sütöttem, megvártam míg kihűl, közben elkészítettem a túrókrémet. 25 dkg epret megmostam, kicsumáztam, majd kisebb darabokra vágtam és krumplinyomóval összetörtem. Hozzáadtam a túrót, a citromlét a cukrokat, végül a tejszínt. a levendulás cukor helyett finom még a rozmaringos cukor, de sima kristálycukorral is nagyon finom. Persze meg kell kóstolni, ki mennyire édesen szereti. Megtöltöttem a tortalapot, majd eperrel díszítettm,majd irány a hűtő, hogy összeérjenek. Tálalaás előtt még egy kistejszínhabot tettem rá.
Finom, mutatós és egyszerű torta lett.

2011. május 20.

Lucfenyős keksz

Egy alaszkai honlapon olvastam ezt a receptet, és mivel benne voltam a fenyőhajtások szedésébe, gondoltam ezt nekem is ki kell próbálnom, bár az eredeti receptet kicsit átalakítottam.

Hozzávalók:

1/4 csésze friss fenyőhajtás
1/4 csésze cukor
5 dkg vaj
1 tojás
1 csomag sütőpor


Elkészítés: a friss fenyőhajtásokat összeaprítottam és ezt kevertem bele a tésztába. Linzertészta állagú tésztát kaptam,majd kisebb golyókat formáltam belőle, belapítottam és sütőpapírral kibélelet tepsire tettem, majd előmelegített sütőben 180 C-on 15-20 perc alatt megsütöttem. A magyar ízvilág számára kissé furcsa, de nagyon finom kekszet kaptam. Érdemes kipróbálni.

Fenyő szirup

Rékától kaptam már többször fenyőszirupot, így gondoltam idén én is megcsinálom.
Gyönyörűek lettek a lucfenyőnk hajtásai, így itt a nagy alkalom a szirupkészítésre.


Hozzávalók:

20 dkg friss lucfenyő hajtás
1 l víz
1 citrom leve
50 dkg cukor



Elkészítés: a friss fenyőhajtásokat beletettem az 1 l vizzel teli lábasba, hozzáadtam a citrom frissen kifacsart levét és összeforraltam. A tűzről levéve egy éjszakát állni hagytam. A hajtások elveszítették a friss zöld színűket. Másnap leszűrtem, hozzáadtam a cukrot, folyamatos kevergetés mellett felforraltam és nem túl sűrűre főztem. melegen üvegekbe töltöttem és azokban hagytam kihűlni, majd lezártam az üvegeket.
Erdélyben, Oroszországban, Finnországban és Alaszkában már régóta ismerik és használják a fenyőszirupot mely nagyon jól csillapítja a köhögést és a torokfájást, nyugtatja és tisztítja a légutakat, gyulladáscsökkentő, tüdőerősítő és fertőtlenítő hatással is bír.

2011. május 1.

Zöldfűszeres kenyér

Szeretem a házi készítésű kenyereket, zsemléket és kifliket. Valahogy sokkaljobb étvággyal eszi a család, mint a boltban kaphatót. És végre van friss peterezselyemzöld, kapor és snidling is. Így összepárosítottam a fűszereket a kenyérrel.

Hozzávalók:

50-55 dkg liszt
2 teáskanál só
2,8 dl tej
1 teáskanál cukor
2,5 dkg élesztő
3 evőkanál olivaolaj

A töltelékhez:

1 csokor petrezselyemzöld
1 csokor kapor
1 csokor snidling, más néven metélőhagyma
2 evőkanál olivaolaj vagy bazsalikomolaj

A kenéshez:

1 tojás
2 evőkanál tej

Elkészítés: az élesztőt a szokott módon felfuttattam a cukorral és lanygos tejjel, majd hozzáadtam a lisztes, sós, olivaolajos keverékemhez. Alaposan megdagasztottam, majd hagytam duplájára kelni. Ekkor kb. 1 cm vastag téglalap alakúra nyújtottam, majd megkentem olivaolajjal egyenletesen beszórtam a kelés közben megmosott, apróra vágott és összekevert zöld fűszerekkel, majd a téglalap hosszabbik oldala mentén feltekertem és sütőpapírral kibélelt kenyérformasütőbe tettem. Ismét hagytam a duplájára kelni, majd a tetejét bekentem a felvert tojással elkveret tejjel, és előmelegített sütőben közepes lángon 35-40 perc alatt megsütöttem. Kb. 20 perc eltelte után a tetejét letakartam alufoliával, hogy ne égjen meg a teteje.
Nagyon finom,ízletes kenyér sikeredett.

Epres túrókrémes desszert (sütés nélkül)

Eper szezon van, így ki kell használni és mindenféle finomságot készíteni belőle.
Így született meg ez az eperes-túrós desszert ötlete is.

Hozzávalók:

25 dkg túró
50 dkg eper
2 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál levendulás cukor
1 evőkanál porcukor
1 citrom reszelt héja
1 dl tejszín
1 csomag habfixáló
12 db babapiskóta

Elkészítése: az epret megmostam, majd néhány egész szemet félretettem. Kicsumáztam, majd összeturmixoltam. Hozzáadtam a túrót, tejszínt, cukrokat, habfixálót és a citrom héját, majd robotgéppel összekevertem. a poharak aljára egyenként 2 db babapiskótát feldarabolta, majd 3 evőkanál krémet tettem rá, végül egy egész szem eperrel és két darab negyedelt babpiskótával díszítettem, majd hűtőbe tettem. Tálaláskor kivettem a hűtőből, így a piskóták is megszívták magukat a krémmel. A levendulás cukor helyett jó a porcukor is, de vele sokkal érdekesebb az íze. Legközelebb pedig rozmaringos cukorral fogom elkészíteni.