2011. február 26.

Pannukakku, magyarul tepsis palacsinta

Imádom a palacsintát, de nagyon ritkán csinálok, mert nem szeretek órákat eltölteni palacsintasütővel a kezemben a tűzhely előtt. Ráadásul nincs az a mennyiség ami elég volna a családnak. Sokáig túrtam a netet, mig rábukkantam, hogy a finnek már megtalálták a problémámra a megoldást. Náluk ugyanis tepsibe készül a palacsinta.

Hozzávalók:

3 tojás
3 dl liszt
1/2 teáskanál só
1 teáskanál cukor
6 dl tej
2 evőkanál vaj
1/2 citrom reszelt héja


sütés után

fahéjas porcukorral tálalva












Elkészítés:
A tészta alapanyagait egy nagy tálban csomómentesen összekeverem, sűrű palacsintatészta lesz belőle, majd 30 percre a hűtőbe teszem pihenni. Utána fogok, egy közepes méretű tepsit, kibélelem sütőpapírral úgy, hogy a szélein is legyen papír, majd beleöntötm a palacsintatésztát és előmelegített, forró (kb. 200 C) sütőbe teszem és 30-40 perc alatt megsütöm. Időnként ránézek, akkor jó, amikor a tésztában a sütéskor halmok keletkeznek és szép barnás színt nem kapnak. a sütőből kivéve feldarabolom és ugyanúgy, mint a palacsintát gyümölcslekvárral vagy fahéjas porcukorral tálalom.
Rettentően finom, nem tudtam betelni az ízével, azt hiszem holanp is ez lesz az ebéd utáni desszert :-))

Fasírt, tésztakabátban

Egy kis tészta és a szokásos fasírtunkat már fel is dobtuk egy kicsit.

A fasirthoz:

50 dkg darált hús
1 tojás
20 dkg gomba
petrezselyem


A tésztakabáthoz:

50 dkg liszt
1 kocka élesztő (5 dkg)
1 dl tej
15 dkg vaj
1 teáskanál só

csipet cukor
2 tojás


Elkészítés:
Először a tésztát készítem el. A szokástól eltérően az élesztőt nem futtatom fel, hanem belemorzsolom a tésztába, a cukorral és a langyos tejjel együtt, így gyúrom össze. Majd 30 percet hagyom állni. Amíg kel, addig összekeverem a darált húst a tojással és a sóval, meghámozom és feldarabolom a gombát és felaprítom a petrezselymet. Gombával szaporítottam a húst, de van amikor morzsolt kukoricát vagy egyszerűen csak főtt egész tojást teszek bele, mikor milyen kedvem van. Közben a kelesztett tésztát téglalap alakúra nyújtom, a közepére rákanalazom a húst és szorosan feltekerem. A két végét visszahajtom és a tepsibe már a tésztaszélekkel lefelé teszem bele. Így nem fog szétnyilni. A tetejét villával megszúrkálom, hogy a tésztában, sütés közben keletkező légnemű anyagok szabadon távozhassanak, majd megkenem felvert tojással és előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt mesütöm. A tészta szép sárga színt kap és közben a hús is átsül.
Krumplipürével vagy rizzsel tálalom.

Fánk, egyszerűen

A farsangi szezonban igazán kihagyhatatlan a fánk. De én nem szeretek sokat bajlódni vele, mint a kelttésztás szalagos fánkkal, szerencsére találtam egy egyszerűbb megoldást is, ez pedig az amerikai fánk.

Hozzávalók:

2 tojás
1 kis pohár kefír vagy tejföl
2 evőkanálorcukor
2 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
1/2 csomag sütőpor
13 csapott evőkanál liszt
1/2 citrom reszelt héja

baracklekvár


Elkészítés:
Összekeverem az alapanyagokat, jó sűrű állagú tészta lesz. Majd 10-15 percet hagyom csak állni. Eközben lábasban olajat melegítek, kis tésztát pöttyentek bele és megnézem milyen forró. Ha elég meleg az olaj, akkor evőkanállal kanalazom bele a tésztát, majd úgy ahogyan a más jellegű fánkokat szokás ezt is mind a két oldalán megsütöm. Jellemzően gömb alkú lesz a végén. Kiszedem a lábasból, lecsepegtetem róla a felesleges olajat és már tálalhatom is. Baracklekvárral, vagy fahéjas porcukorral, kinek mi esik jól. Nagyon finom, állagra tömörebb, mint a hagyományos fánk, de ízében sokkal teltebb.
Csak ajánlani tudom mindenkinek.


Sörzsemle tökmaggal

Vacsorára készült el ez a zsemle, mely nagyon laktató.

Hozzávalók:

25 dkg fehér tönköly kenyérliszt
15 dkg rozsliszt
25 dkg búzaliszt
3,5 dkg élesztő
4 kanál langyos víz
1 teáskanál cukor
2 teáskanál só
2 kanál puha vaj
4 dl langyos vilégos sör
10 dkg hántolt tökmag

tökmagolaj


Elkészítés:

Az élesztőt összekeverem a 4 kanál langyos vizzel és a cukorral, 15 percet hagyom állni, majd hozzáöntöm a tálban összekevert liszthez, hozzáadom a sót és a vajat, legvégül a tökmagot és a sört. Alaposan összedolgozom, elég kemény állagú, kissé ragacsos tészta lesz. Fél órát pihentetem, majd tetszés szerinti nagyságú zsemléket készítek, melyeket sütőpapírral kibéllet trpsire teszek, nem túl közel egymáshoz. A tetejület megkenem tökmagolajjal és még egyszer fél órát pihentetem, ezalatt szépen megdagadnak. Előmelegített sütőben, 175-180 C-on 25-30 perc alatt megsütöm.