2010. december 31.

2011-es esztendőre...

Kedves Olvasóim!

Szeretettel teljes, lelkiekben gazdag, sütikkel teli, boldog új esztendőt kívánok mindenkinek!

Zsemi

2010. december 25.

Panettone, az olasz karácsonyi kalács

Milánóból eredő olasz, karácsonyi kalács, ami inkább jellegzetesen henger formájú, mintsem kalács, ám a magyarban ez a kinézetére a legmegfelelőbb szó.
Olaszországban a Panettone olyan, mint nálunk a bejgli. Szóval; sokat hallottam róal és itt volt a megfelelő alkalom, hogy végre én is kipróbáljam.


Hozzávalók:

50 dkg liszt
5 dkg élesztő
csipetnyi só
1,5 dl tej
15 dkg vaj
4 tojás
10 dkg cukor
30 dkg aszalt gyümölcs (aszalt szilva, aszalt sárgabarack, mazsola és vörös áfonya volt az enyémben)
10 dkg mag vegyesen (tökmag, mandula, dió)



Ilyen volt...

Ilyen lett...
Az élesztőt a szokot módon felfuttattam, majd a tésztához adtam. Utána konyharuhával letakarva a duplájára kelesztettem, közben az aszalt gyümölcsöket az áfonya és a mazsola kivételével apróra vágtam. Miután a tészta megkelt belegyúrtam a magvakat és az aszalt gyümölcsöket. A tésztát kettéosztottam, összefontam és sütőpapírral kibélelt kerek tortaformába tettem. Ismét kelesztettem, kb. fél órát, majd a tetejét megkentem egy kis olvasztott vajjal és előmelegített sütőben, 180 C-on megsütöttem. A koszorúból ugyan nem maradt semmi, mivel olyan szépen megkelt, de így sem bánkódom, igencsak finom süteményt kaptunk, Attila el is nevezte karácsonyi kenyérnek. Ez most már rajta is marad, és látom már előre, sokszor fogom megsütni máskor is. Nagyon finom kelt tészta, teával vagy tejjel igazi reggeli vagy délutáni uzsonna is lehet.

Citromos - fehércsokis trüffel

Apu kedvence a citromos süti, ezért kutattam valamilyen citromos, sütés nélküli édesség után. Találtam is egyet, persze ezt is átalakítottam. Az én változatom a következő.

Hozzávalók:

20 dkg fehér csoki
5 evőkanál vaj
5 evőkanál tejszín
1 közepes méretű citrom leve
darált keksz
porcukor


Elkészíteésének módja a következő: egy lábasban felolvasztottam a vajat és a csokit, majd hozzáöntöttem a tejszínt, közben egy citromot kifacsartam és ennek a levét is a keverékhez adtam. hagytam kihűlni, majd annyi darált kekszet tettem bele, amennyit felvett, (kb. 3-4 evőkanál) majd golyókat formáltam belőle, amiket porcukorba hengergettem,és így már készen is voltam. Kellemesen citromos, nem túl édes trüffel lett a végeredmény.

Puncs golyó

Imádom az Angol puncstortát, ez a kedvencem. Innen jött az ötlet a puncsos golyó elkészítéséhez is. És ezt még sütni sem kell!

Hozzávalók:

20 dkg darált keksz
4 evőkanál rum
4 evőkanál málnaszörp
10 dkg cukor
5 dkg olvasztott vaj
5 dkg kakaópor
5 dkg darált dió


A bevonathoz:

puncs ízű cukormáz (készen kapható)
málnaszörp
olvasztott fehér csoki


Elkészítés: mindent összekevertem egy nagy tálba,majd fél órára a hűtőbe tettem pihentetni, hogy a vajas alap kissé megszilárduljon. A hűtőből kivéve golyókat formáztam, majd elkészítettem a puncsos mázat is. Én készen vettem,mert jól kijön a puncs íze, de víz helyett málnaszörppel kevertem össze, mert így erőteljesebb rózsaszín lett a színe. Belemártogattam a golyókat, és hagytam rászáradni a cukormázat. mikor készen lett, fehér csoki olvasztottam fel és villával megcsíkoztam. A zsrbóból megmaradt olvasztott étcsokit is rácsikóztam.

Zserbó - gombóc

Idén nem maradt túl sok időm a sütésre, de úgy éreztem, azért mégiscsak kell valami az asztalra.
Olyan recepteket kerestem,amik gyorsan megvannak, mégis kicsit különlegesek, és nem kell órákig a tűzhely mellett ácsorogni.
A karácsonyhoz hozzátartozik a zserbó, így szeületett meg a Zserbó - gombóc is.

Hozzávalók:

15 dkg aszalt sárgabarck apróra vágva
15 dkg darált dió
2 evőkanál porcukor
2 evőkanál baracklekvár

A bevonathoz:

10 dkg étcsoki
1 evőkanál étolaj

Elkészíteés: minden hozzávalót összekevertem egy tálba, golyókat formáltam belőle. Majd elkészítettem a csokimázt. 1 evőkanál olajat tettem egy kislábasba, beletettem a csokidarabokat, folyamatos kevergetés mellett, lassú tűzön felolvasztottam, majd a golyókba fogpiszkálót szúrtam, beletettem őket a csokiba, majd kiemeltem egy tálcára. Hagytam megszilárdulni, majd a puncsgolyóból megmaradt fehér csokis mázből villával megcsíkoztam.

2010. december 18.

Cukorpálca és színes keksz

Bécsbe megyünk karácsonyi vásárra, erről jutott eszembe a hagyományos vásárfia: a cukorpálca. Innen jött az ötlet, így én is elkészítettem a saját változatomat.

Hozzávalók:

20 dkg vaj
15 dkg cukor
1 tojás
2 teáskanál vanília aroma
35-40 dkg liszt
csipet só
1 csomag sütőpor
piros, sárga és zöld ételfesték

Az elkészítése megegyezik az omlós tésztákéval, mindent összekevertem, majd a tésztát három felé osztottam, az egyikbe piros, a másikba sárga és a harmadikba zöld ételfestéket tettem. Utána fél órán át a hűtőben pihentettem. A színes tészták midegyikéből hosszúkás hengert formáltam, majd a színeket váltogatva összetekertem, és sütőpapírral kibélelt tepsibe megformáltam a cukkorpálcákat.
Mikor eluntam a formázást, a három színű tésztát egybe sodortam, felszeleteltem, a szeletekből golyót formáltam, majd kissé lelapítottam, úgy tettem a tepsire. Előmelegített sütőben 10-15 perc alatt kisütöttem a pálcákat és a kekszeket.
Egyszeűen elkészíthető, vidám, színes sütemény lett belőle.

Sáfrányos keksz

Imádom a sáfrány ízét és mindig új receptek után kutatok. Most is sikerült rábukkani egyre, melyet meg is csináltam.
Hozzávalók:

20 dkg vaj
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 tojás
1-2 g sáfrány
30-35 dkg iszt
csipet só


Az elkészítése a következő: felolvasztottam a vajat, hozzáadtam a csipet sót, cukrot, tojást, vaníliás cukrot, a sáfrányt és végül annyi lisztet, hogy elváljon az edény falától. Utána fél órára a hűtőbe tettem pihentetni, majd onnan kivéve kb. 2-3 mm vastagra kinyújtottam, és kiszúrkodtam belőle a kedvenc formákat, majd előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsütöttem.
Fémdobozban tárolva sokáig friss marad.

2010. december 13.

Lussekatter, svéd Szent Lucia napi sütemény

Pár évvel ezelőtt olvastam erről a svéd történetről, miszerint december 13-án, a régi Juliánusz naptár szerint ez volt karácsony, és egyben az év leghosszabb éjszakája is. Így reggel a család legkisebb lánya fehér ruhát öltött, fejére vörösáfonya leveléből koszorút kötött, hét gyertyát gyújtott, kezében pedig egy tálca forró kávét és ezt a bizonyos sütit tartotta és így ment felkelteni a családtagjait. Ők is énekléssel és gyertyával a kezükben csatlakoznak hozzá és így ünneplik a fényt, elfogyasztják a kávét és a sütit és ezzel kezdetét veszi a karácsony.
Nekem nagyon megtetszett ez a történet és évek óta én is elkészítem e napon ezt a süteményt. Megteremtettem vele a saját családom egyik hagyományát.

Hozzávalók:

2,5 dkg élesztő
csipet só
10 dkg vaj
2,5 dl tej
1-2 g sáfrány
1 dl cukor
1 tojás a tésztába
1 tojás a tetejét megkenni
60-70 dkg liszt
mazsola

Az elkészítése akövetkező: az élesztőt a szokásos módon kis cukorral és tejjel felfuttatom. Kövben egy tálba teszem az olvasztott vajat, a sót, a cukrot, a sáfrányt, a tojást és a tejet, elkezdem hozzáadni a lisztet. Majd a felfuttatott élesztőt teszem hozzá és még annyi lisztet, hogy elváljon a tál falától. Rugalmas tészta lesz. A tálat lefedem és a tésztát a duplájára kelesztem. Utána kb. 5 mm vastagra kinyújtom, csíkokra vágom, a csikokat sodrom, majd elkészítem a hagyományos formákat, tetejét megkenem felvert tojással és beleszurkodom a mazsolát. Előmelegített sütőben, 180 C-on 25-35 perc alatt szép sárgára sütöm.
Nagyon finom, érdekes ízű sütemény. Gyerekekkel is elkészíthető.


 




2010. december 12.

Gesztenyés méhkas

A hétvége kapkodással telt, ezért olyan dolgot kellett keresnem, ami hamar elkészül és nem kell órákig a tűzhely mellett állnom. Így lett a méhkas.

Hozzávalók:

25 dkg gesztenyemassza (cukrozott)
5 dkg vaj
3 evőkanál kakaópor
3 evőkanál porcukor
pár csepp rumaroma (elhagyható)

méhkas forma

Az elkészítése nagyon egyszeű. A vajat felolvasztom, belekeverem a porcukrot és a kakaóport, valamint a reszelt gesztenyemasszát. Alaposan összekevertem, 1 órára a hűtőbe tettem, hogy kicsit összeálljon a massza, majd beletöltöttem a méhkas formába (cseh gyártmányú, műanyag forma 3 méretben) kinyitottam, és már készen is volt a méhkas. A tetejére színes dekorcukor virágokat tettem, egy kis díszítés gyanánt.
És mire térültem-fordultam, volt-nincs....


2010. december 6.

Mikulás süti

Mit is hozhatna a Mikulás a zsákjában, ha nem sütit?
Már régóta kerestem és végül találtam is egy receptet,amit kisebb átalakítás után adok közre.

Hozzávalók:

25 dkg vaj vagy margarin
15 dkg cukor
1 tojás
1 csomag sütőpor
2 evőkanál tej
kb. 40-45 dkg liszt
1 citrom reszelt héja
1 adag piros ételfesték

cukormáz a díszítéshez



A tészta hozzávalóit összekevertem, majd 1/3 és 2/3 arányban megosztottam. A nagyobbik adaghoz hozzáadtam a piros ételfestéket, ebből lestt a Mikulás teste és sapkája. a kisebbik, sárga színű tésztából lettek a csizmái, a karjai, az arca és a sapkáján a pompom.
Lisztezett deszkán kinyújtottam mindkét tésztát, kb. 3-4 mm vastagra, majd fogtam a mikulás kiszúróformát és mindkét szinűből kivágtam. Utána a piros tésztából levágtam a csizmáit, karjait, arcát és a pompomot, majd ugyanezt tettem a másik színű tésztával is. Aztán egy sütőpapírral kibélelt tepsire kezdtem el összerakni a puzzle darabokat, míg végül összehoztam a Mikulást.
170 C-os előmelegített sütőbe tettem és kb. 15-20 perc alatt készre sütöttem. hagytam kihűlni, majd vízből és porcukorból készült cukormázzal  és dekor csokigyönggyel díszítettem.
A megmaradt tésztából csizmák illetve kesztyűk lettek, ezeket is cukormázzal csinosítottam ki.
Nem mondom, sokat el lehet vele vacakolni, de a végső látványért mindenképpen megéri.
amikor a cukormáz is rászáradt, celofánba csomagoltam őket és végül így kerültek a zsákokba.